Värmande mat i ruggigt väder: chiligryta på nötfärs

IMG_3132_S

Det här receptet är hämtat från en av de LCHF-kokböcker vi har hemma. Den heter Näringsrik & Naturlig LCHF och är skriven av Klara Desser. Chiligrytan går snabbt att göra, det blir mycket mat och den är väldigt god :) Jag har ändrat på mängden tomater och jag använder krossade tomater istället för hela tomater. Jag har även förenklat själva tillagandet genom att göra köttfärsen i ugn och att jag mer slänger ihop alla ingredienserna på en gång i grytan :) Sen har jag nog lite mindre lime i också.

Idag är det riktigt ruggigt väder här med snö och blåst. Stor skillnad mot gårdagens väder som var fint vårväder! Passande väder för en het gryta alltså :) Den här rätten är också riktigt bra att ha med som infrysta matlådor när man är ute och seglar. Går snabbt och enkelt att värma i det lilla båtköket och smakar så gott efter ett tur på havet :)

INGREDIENSER (räcker till ca 8 portioner)

ca 1.7 kilo nötfärs
3 st röda chili
6 stora gula lökar
6 klyftor vitlök
smör och olivolja att steka i
salt och svartpeppar
5 burkar krossade tomater
3 matskedar chilipulver
3 teskedar spiskummin
saften från två lime
crème fraiche till servering (dvs så mycket eller lite du vill)
torkad persilja (som garnering till servering)

Sätt ugnen på 175 grader. Ta en stor långpanna och lägg ut köttfärsen jämnt i formen. Krydda med svartpeppar. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter.

Finhacka chili och vitlök. Hacka löken grovt. Ta en stor gryta och häll i rikligt med olivolja och en stor klick smör. Lägg ner chili, vitlök och lök i grytan. Tillsätt chilipulver och spiskummin, lite salt och svartpeppar. Rör runt och låt fräsa ihop en stund. Häll sedan i de krossade tomaterna och pressa i limejuicen.

När köttfärsen är klar lägger du ner den i grytan. I och  med att köttfärsen är gjord i ugnen blir det som större bitar av köttfärsen istället för att den är helt finfördelad. Rör runt och dela eventuellt lite på köttfärsen. Låt koka 5-10 minuter och smaka sedan av med eventuellt lite mer salt och peppar.

Servera i skål eller en stor mugg tillsammans med en klick crème fraiche och lite torkad persilja.

Annonser

2 thoughts on “Värmande mat i ruggigt väder: chiligryta på nötfärs

  1. Ping: Ny grön favorit | ekofilosophie

  2. Ping: Ny variant på chili | ekofilosophie

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s