LCHF to go – hur fixar du maten när du är ute och reser?

IMG_3825_S

Det är alltid lite lurigt när man inte kan äta riktigt när man vill och på det sätt man brukar. Tex när du är ute och reser, långt eller kort, när du har jobbmöten som gör att du måste äta lunch ute eller vänta ovanligt länge på att få din lunch.

Här är några tips på hur jag brukar göra :)

Ska du bara iväg på en kortare resa, tex med tåg eller bil, är det ju enkelt att ha med sig lite mat som fungerar att äta kall. Tex ett par kokta ägg, lite blandade nötter, baby-edamerostar (eller ”Yrvind-ostar” som de kallas hemma hos oss) eller varför inte en kall omelett. Kör du bil kan du ju alltid svänga förbi en mataffär och tex köpa lite ost och någon bra parmaskinka eller hoppas på att det finns en tag-själv-sallads-bar med lite matigare innehåll.

När jag flög till Peru för en rundresa i höstas funderade jag en hel del innan på hur jag skulle klara resan utan att göra alltför stora avsteg från min vanliga LCHF-kost. Maten på flygresan löste jag genom att ha med ett par hårdkokta ägg, en morot, ett paket parmaskinka, baby-edamerostar och sjuka mängder nötter. Allt detta gick utmärkt att passera säkerhetskontrollen med på flygplatserna både i Göteborg och Paris. Det mesta käkade jag upp på mellanlandningen i Paris, men en del åt jag på flyget till Peru och edamerostarna överlevde två veckor utan kylskåp på hela rundresan i Peru (synnerligen bra ost att ha med alltså! ;)). På flyget bad jag att få extra smör och de lyckades skrapa ihop hela tre paket ;) På många flygplatser i Europa finns det delikatessbutiker som säljer inhemska godsaker, där brukar man kunna hitta ostar och korvar. Förvisso dyrt, men det är ju det mesta på flygplatser.

Väl på plats i annat land kan du försöka handla lite kompletterande mat att äta till frukost. Spana in de lokala mataffärerna helt enkelt. Det går ju fint att förvara lite mat i minibaren om du bor på hotell. Plocka på dig några extra kokta ägg och smörpaket från frukostbuffén, de blir ett bra mellanmål eller ett komplement till lunchen.

Så tipset är väl att försöka tänka ut vad man kan ta med sig och sedan helt enkelt våga fråga på hotell och restauranger om man kan få extra smör, mer sås och mer grönsaker. Oftast fungerar det väldigt bra. Smör brukar ju alltid gå att få!

Jag har till och med testat att i Italien be att få en pastarätt utan pasta! Detta var på ett ställe där man åt en hel meny och därför inte kunde välja något annat än just pastan. De var väldigt oförstående till mitt önskemål, men det slutade med att jag fick en skål med bara den matiga pastasåsen och några smörpaket. Allt går bara man frågar :)

Ett hett tips är dock att inte bara förlita sig på medhavda nötter under en långflygning. Jag gjorde det en gång och då visade det sig att det var totalförbud på nötter på flyget på grund av att det var en mycket nötallergisk person med på flighten. Så en ost back-up är bra att ha ;)

Vet jag att jag har jobbmöten som drar ut över normal lunchtid ser jag till att äta lite extra till frukost, och är det jobblunch ber jag så klart om ett LCHF-alternativ. Tycker inte man ska känna att det är besvärligt och att man är krävande… frågan är ju fri! Det kan dock vara smart att inte bara säga ”jag äter inte kolhydrater, kan jag få grönsaker istället för potatis”. Oftast är svaret ja, det kan du få men det kan resultera i att du tex får en torr köttbit och ett stort lass sallad eller att din potatis byts till en bön- och linsröra. Inte helt klockrena byten ;) Så det är bättre att säga specifikt vad du äter och inte äter.

Vad är ditt bästa LCHF-tips när du är ute och reser? :)

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.