Egentillverkad hudvård: vegetabiliska oljors egenskaper

DSC_0371_S

När du experimenterar med att tillverka egna hudvårdsprodukter och blandar ihop olika vegetabiliska oljor och smör/vaxer är det bra att ha lite koll på de olika råvarornas egenskaper. Dels så att de passar din hud, dels så att du blandar dem så att du får en så bra sammansättning som möjligt av olika råvaror.

Det är alltså inte bara att helt glatt köpa på sig lite olika oljor med egenskaper som låter bra och sedan smörja in sig för glatta livet, utan det är bra att läsa på lite mer än så. Olika oljor och smör/vaxer är dessutom olika portilltäppande eller komedogena som det också kallas. Bara för att en olja är komedogen behöver det inte innebära att en blandning av den oljan med andra oljor också är komedogen. Sedan beror det på hur känslig din hud är och var på kroppen oljan används om den verkligen ger upphov till tilltäppta porer eller ej. Känsligast är så klart huden i ansiktet.

Det finns en graderad skala från 0-5 där 0 innebär att råvaran inte alls är komedogen och 5 att den är väldigt komedogen. Detta innebär alltså att en råvara med 5 på skalan täpper troligtvis till dina porer och är då, för de flesta, inte lämplig att använda ensamt som insmörjning i tex ansiktet.

Oljor som är icke-komedogena är oftast torra oljor medans komedogena oljor är feta oljor. Torra oljor tas lättare upp av huden än feta oljor. Torra oljor innehåller liten andel mättade fettsyror, medans feta oljor innehåller en större andel mättade fettsyror. Även om torra oljor är bra för att de går in snabbare i huden så kan det vara en god idé att blanda dem med andra oljor för att få en ansiktsolja eller kroppsolja som innehåller ett bredare spektra av olika fettsyror. Tänk också på att huden inte behöver bara fett utan även fukt. Fukt kan du tillföra tex genom att smörja fuktig hud efter att du duschat, använda hydrolat eller aloe vera gel. Det är så klart viktigt att alla råvaror är ekologiska och av hög kvalitet! :)

På databashemsidan shenet.se kan du läsa mer om bland annat oljor och andra råvaror i hudvård. Länk här –>

Här är graderingen för några vanliga vegetabiliska oljor och vaxer:

_bild

Bild tagen från lovemetender.se

Annonser

3 thoughts on “Egentillverkad hudvård: vegetabiliska oljors egenskaper

  1. Dragana

    Hej Sophie,

    Jag ser att du har lagt in en bild som anger hur komedogena oljor är. Den är ett direkt urklipp från min hemsida. Du får gärna behålla den om du länkar tillbaka till lovemetender.se. Annars ber jag dig vänligen att ta bort den. Det hör till god kutym att man anger källor. Att ta en skärmbild och sedan klistra in utan att ange källa överträder lagen om copyright.

    Gilla

    Svara

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.