Istället för semla: mandelkaka med chiafrön toppad med kardemummagrädde och vinbärs jello

dsc_0287_s

Varför inte äta detta bakverk som en slags alternativ semla? Den innehåller ju både grädde, kardemumma och mandel ;) Funkar bra som en god och mättande efterrätt till en lättare måltid, eller som eftermiddagsfika :) En kul dekoration och extra färgklick är de små jello-kuberna gjorda av röda vinbär. Har du någon rolig iskubsform kan du testa göra jellon i den så blir det ännu mer dekorativt!

INGREDIENSER (till en liten ugnsfast form ca 15×25 cm, räcker till ca 6 bitar)

Jello på röda vinbär
ca 1 dl vinbärssaft från hela bär
2 teskedar sukrin strö
1,5 ark gelatinblad

Chiapudding
2 matskedar chiafrö
1 deciliter grädde
1 deciliter vatten

Kakan
Chiapuddingen enligt ovan
2 ägg
0,5 dl grädde
3 teskedar sukrin strö
2 kryddmått äkta vaniljpulver
1 kryddmått mald kardemumma
2 dl mandelmjöl (jag tog hela mandlar utan skal, ca 2 dl, som jag mixade ner till ett grövre mjöl)
1 klick smör till att smörja formen med

Tillbehör
grädde
kanel
kardemumma
rödavinbärs-jello

Börja med att göra chiapuddingen. Ta en liten skål och häll i 1 dl grädde och 1 dl vatten. Lägg i 2 matskedar chiafrön och rör runt. Låt stå ett par minuter och rör sedan runt igen så att det inte bildas klumpar. Låt stå ett par timmar eller över natten och tjocka till sig.

Gör sedan vinbärs jellon. Pressa bären genom en nätsil för att bara ta tillvara på saften och rensa bort skal och kärnor. Strö i sukrinet i saften och värm upp en stund på spisen. Lägg gelatinbladen i blöt och lägg sedan i de mjuka bladen, urkramade, i saften. Rör runt tills gelatinet smält och häll sedan upp vätskan i en liten form eller burk med låg kant (så blir det lättare att skära upp jellon sedan). In i kylskåpet och låt stelna. Det tar några timmar för jellon att stelna, så även detta är bra att göra kvällen innan.

Nu är det dags att göra själva mandelkakan. Knäck äggen i en bunke och tillsätt sukrin, vaniljpulver och kardemumma. Vispa en stund med elvisp. Häll i chiapuddingen och grädden och rör runt. Tillsätt mandelmjölet lite åt gången och rör ihop.

Häll över smeten i en ugnsfast form som du smort med smör. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 35 minuter.

Vispa grädde tillsammans med lite kanel och kardemumma. Servera kakan med en klick grädde och garnera med jellon som du skär i små rektanglar. Avnjut tillsammans med en kopp te eller kaffe. Tips: pudra i lite kryddnejlika, kanel, kardemumma och ingefära i kaffet och rör runt. Det blir ett gott och kryddigt kaffe! :)

Tycker du det blir för meckigt att göra jellon går det alldeles utmärkt att äta kakan med bara den vispade grädden :)

DSC_0256_S

DSC_0328_S

Annonser

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.