Veckans storkok: currygryta med kyckling (utan grädde!)

dsc_1014_s

Eftersom jag försöker att inte använda så mycket grädde i mina recept nu mera så har jag här kommit på en currygryta utan grädde. Den innehåller istället en ansenlig mängd olivolja och smör och detta tillsammans med lite kycklingspad ger en grytliknande rätt. Kryddig, mättande och supergod!

INGREDIENSER (räcker till ca 7 portioner)

1,5 kilo kycklinglårfilé
1/2 stort vitkålshuvud
2 stora morötter
6-8 små/normalstora lökar
3 teskedar sambal oelek
ca 1-1,5 dl olivolja
ca 175 gram smör
ca 2 matskedar torkad koriander (obs EJ den malda varianten utan den gröna)
1 kryddmått cayennepeppar
1 tesked gurkmeja
1 tesked paprika pulver
1,5 teskedar chilipeppar (vanlig krydda i kryddburk)
1-1,5 matskedar gult curry pulver
salt och svartpeppar
1-2 dl kycklingspad

Kryddmängderna är ungefärliga, så prova dig fram. Proportionerna mellan de olika kryddorna bör dock vara ungefär som ovan. Ta lite åt gången och testa dig fram till vad just du tycker är lagom mängd. Jag gillar när det är lite småstarkt utan att starkheten tar över :)

Sätt ugnen på 175 grader. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg dem i en stor långpanna. Krydda med svartpeppar. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter. Du behöver inte ha på något smör eller olja om du inte absolut vill.

Ta en stor gryta och häll i olivolja, alla kryddorna och smöret. Strimla vitkålen, skär morötterna i tunna halvcirklar och grovhacka löken. Ner med allt i kastrullen och låt det stå och puttra tills kycklingen är klar och grönsakerna blivit mjuka.

Lägg ner kycklingen i grytan tillsammans med grönsakerna. Häll eventuellt på lite av kycklingspadet (smaka på spadet innan så det inte är för salt! Hur det smakar beror på kvaliteten på kycklingen). Låt allt puttra ihop i ytterligare 15-20 minuter.

Ner i matlådor och in i frysen! :)

DSC_1006_S

Annonser

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s