Kryddigt te med kanel, ingefära och kardemumma

DSC_0116_S

Jag försöker att inte dricka så mycket kaffe och inte heller så mycket vanligt te. Det blir väl i och för sig oftast två koppar kaffe, dock av den koffeinfria sorten, på arbetsdagarna och på helgerna blir det en eller två koppar ”riktigt” kaffe. Te blir det på kvällen och då gärna grönt eller rött ekologiskt te.

Så, för att minimera suget efter kaffe och vanligt te gäller det ju att ha något annat varmt att smutta på och helt enkelt en varm kopp att värma frusna händer med ;)

När jag var i Indien för ett par år sedan drack jag så klart mycket Chai, eller Chai-te som vi svenskar säger ibland. Chai betyder just te, så att säga chai-te blir lite konstigt ;) Men i alla fall, det Chai som jag drack i Indien kallas masala chai och är en kryddblandning som kokas länge och väl tillsammans med mjölk och svarta teblad samt en hel del socker.

Min variant på detta är att bara köra kryddblandningen och låta den dra i varmt vatten och sedan helt enkelt dricka ett kryddigt vatten. Standard chai-kryddor är ingefära, kanel, kardemumma, nejlika och ibland lite svartpeppar. Alla dessa kryddor är ju dessutom rena rama hälsokuren, så kryddvattnet kan drickas med gott samvete. Det luktar dessutom fantastiskt gott, om än kanske lite juligt ;)

Ta en liten glasburk och häll i torkade kryddor enligt ovan. Mängdmässigt ska det vara minst svartpeppar (nu snackar vi ett par ”skak” med kryddburken max, eller så skippar du det helt), sedan kryddnejlika, sedan ingefära, därefter kardemumma och sist kanel. Testa dig fram till en blandning som passar dig.

Vill du göra riktigt chai gör du sedan så här:

1) Koka upp ett par deciliter vatten
2) Lägg i en eller två teskedar svart te och en tesked av din kryddblandning
3) Låt koka ett par minuter
4) Häll sedan i lika mycket mjölk som du hade i vatten (eller ta hälften grädde hälften vatten). Låt detta koka upp, ta bort från plattan o rör runt, koka upp igen, ta bort från plattan och rör runt, koka upp igen… och så vidare i kanske tio minuter
5) Sila bort teblad och kryddor
6) Färdigt att dricka!

Vill du ha i sötning så ta förslagsvis en tesked sukrin. Sötningen kan tillsättas på slutet, så prova dig fram så att det inte blir för sött.

Annonser

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s