Bärkompott med vispad vaniljgrädde

img_2001-e1420656858281

Här kommer ett recept på en enkel efterrätt som går att variera rätt mycket! Använd tex olika bär och istället för vispad grädde kan du även ha en klick creme fraiche. Bärkompotten kan användas som sylt eller i smulpaj också :) Silar du bort bären och bara använder vätskan samt ökar mängden gelatin blir det istället en gelé som kan ätas till tex en god stek.

INGREDIENSER

grädde 40%-ig (välj 40%-ig dels för att den är fetare men också för att slippa stabiliseringsämnen som är tillsatta i grädde med lägre fetthalt!)
äkta vaniljpulver
bär av valfri sort (färska eller frysta)
gelatin
eventuellt lite sukrin

Jag använder mig av svarta- och röda vinbär eftersom jag odlar egna. Andra bär som är bra är hallon och blåbär. Lägg bären i en kastrull och strö över lite vaniljpulver och en eller ett par teskedar sukrin (beroende på hur mycket sötning du vill ha. Jag personligen skippar oftast sötningen helt). Rör runt i bären på svag värme tills de tinat och geggat ihop sig. Tillsätt eventuellt lite vatten (typ 1/2 dl).

Ta gelatinblad och lägg dem i blöt (hur många du ska ha beror på hur stor mängd bär du har och hur fast du vill ha kompotten. Dosering står på förpackningen). När bären mosat ihop sig och småputtrat en liten stund kramar du lätt ur vattnet ur gelatinbladen och lägger ner dem i bärkompotten. Rör runt tills de smälter. Låt bärkompotten svalna och ställ den kallt i kylskåpet. Gelatinet tar ett tag att verka så denna kompott kan med fördel göras kvällen innan eller i alla fall ett par timmar innan den ska ätas. Kompotten går bra att frysa och kan även stå en vecka i kylskåpet, så passa på att göra lite mer än du behöver ;)

Vispa grädden tillsammans med lite äkta vaniljpulver. Konsistensen ska vara som en hårdare mousse. Lägg upp i små efterrättsskålar och njut! Gott som en somrig efterrätt eller som fika till en kopp té eller kaffe :)

Vill du inte använda gelatin kan du istället tillsätta lite guarkärnmjöl. Kompotten får då mer krämkaraktär. Guarkärnmjölet tjockar till sig snabbt så använder du detta behöver du inte förbereda kvällen innan eller vänta på att krämen ska stelna till sig :) Ta lite guarkärnmjöl i taget och avvakta lite eftersom det tar en stund innan det tjocknar.

Annonser

One thought on “Bärkompott med vispad vaniljgrädde

  1. Ping: Lätt att göra LCHF-glass! | ekofilosophie

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.