Vad innebär No Poo?

IMG_2017

Du kanske har snavat över uttrycket ”No Poo” och undrar vad det är? Rakt översatt betyder det ”ingen skit”. Det är ursprungligen en förkortning av No Shampoo. Alltså ett uttryck för att tvätta håret på alternativa sätt som inte inkluderar vanligt schampo. I vidare bemärkelse kan man använda uttrycket no poo för allt som är 100% naturligt och giftfritt. Tex är hemmagjord ansiktskräm av diverse naturliga oljor och annat naturligt att definiera som no poo.

Jag gick först över från vanlig konventionell hud- och hårvård till produkter med diverse olika ekocertifieringar (det finns verkligen en uppsjö olika!). Efter ett tag insåg jag dock att jag ville ha ännu renare och naturligare grejer och numera försöker jag köra 100% No Poo så mycket jag kan :). Det blir lätt så att ju mer du lär dig desto naturligare produkter vill du ha. Innan du vet ordet av står du i köket och tillverkar egna body butters för fulla muggar :)

När det gäller hårtvätt har jag kört balsammetoden i snart ett år (dvs bara tvättat med balsam). Det gäller då att använda balsam som är helt no poo och sedan inte heller använda pooiga styling produkter och liknande eftersom naturliga balsam inte kommer lyckas tvätta bort sådant. Innan du börjar tvätta håret med någon no poo metod bör du tvätta ur all skit som finns i ditt hår från tiden med pooiga produkter. Välj då ett så clean schampo som möjligt men det får inte innehålla tex silikoner. Googla på no poo och sista schampo så hittar du förslag på godkända schampon.

Senaste tiden har jag även testat torrschampo av tvättnötter, schampotvålar och nu senast ett helt naturligt no poo schampoo. Det tar ett tag för håret att vänja sig vid nya tvättmetoder så det gäller att ha tålamod! Att skölja håret med äppelcidervinäger blandat med vatten ska tydligen vara bra som balsam. Har inte testat själv än, men snart så!

Vill du läsa mer om no poo, vilka ingredienser du ska undvika samt hur du kan koka ihop dina egna produkter rekommenderar jag att kika in på nopoo.se eller gå med i någon grupp på Facebook (finns tex en som heter Hardcore No Poo som är riktigt bra och fylld med kunnigt folk).

Hur tvättar du håret och har du några bra no poo tips? :)

Annonser

4 thoughts on “Vad innebär No Poo?

 1. Lotta

  Kul att hitta detta inlägget :) Själv tvättar jag med bikarbonat eller hemmagjord shampotvål och sursköljer med äcv sedan flera år tillbaks. Det finns många sätt att tvätta på no poo, men ändå väljer så många poo än. Sådana här inlägg behövs.

  Gilla

  Svara
  1. Sophie - Ekofilosophie

   Hej! Va kul att du hittat hit! Jag har kollat lite recept på din blogg :) Ska testa göra några egna grejer nu till helgen tänkte jag, spännande! :) Blir body butter, läppbalsam och kanske deodorant :)

   Gilla

   Svara
 2. Annelie Fagerlund

  Gissa om jag blev glad att hitta hit , har leta efter någon som liksom jag vill leva naturligt utan en massa konstigheter och tänk vad mycket vi har i vår natur som ger helt magiska resultat på hela vår kropp . Dags för no poo nu !!

  Gilla

  Svara
  1. Sophie Inläggets författare

   Hej! Va kul att du hittat hit :) Ja, ju mer man läser på om vanliga hygienprodukter mm desto mindre av dessa vill man använda! Svårast tycker jag är att hitta alternativa schampoo som funkar bra. Är inte 100% nöjd där än :)

   Gilla

   Svara

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.